Łączna liczba wyświetleń

26 stycznia 2014

Leczenie autyzmu, dysleksji, dyspraksji, nadpobuliwości (ADHD, ADD), schiozfrenii, alergii, egzemy dietą



Przypadkowo natknęłam się na interesującą książkę, która opisuje związek wyżej wymienionych zaburzeń z dietą.
Dr Campbell-McBride, matka dziecka autystycznego i specjalistka żywienia, pomagająca rodzicom dzieci autystycznych napisała ksiażkę, która w jasny sposób tłumaczy zależność między odżywianiem, stanem folory jelitowej, układu odpornościowego a podatnością na choroby.

Mechanizm jest prosty. Niewłaściwa dieta, antybiotyki, środki antykoncepcyjne i przeciwbólowe to tylko niektóre czynniki mogące zaburzyć skład flory bakteryjnej. Chorobotwórczych bakterii przybywa, a przyjaznych bakterii ubywa, co znacznie obnża odporność, a nagromadzone w układzie pokarmowym toksyny niekorzystnie wpływają na działanie mózgu.

Podczas gdy współczesna medycyna daje niewiele nadziei na wyleczenie z autyzmu, Dr Campbell-McBride ukazuje jak konsekwentnie stosując dietę pozbawioną glutenu, kazeiny, skrobii można poprawić stan zdrowia pacjenta.

Oprócz bogatego przeglądu badań, w książce znajdziemy listy produktów jakich należy unikać oraz tych które sprzyjają leczeniu a także ciekawe przepisy kulinarne. Jako matka dziecka autystycznego autorka wie, że nie łatwo zmienić przyzwyczajenia żywieniowe dziecka i usunąć z diety, chleb, płatki śniadanowe czy makaron, daje więc, wskazówki jak stopnowo eliminować z diety produkty, działające na mózg dziecka jak narkotyki i wprowadzć te zdrowe.

Polecam rodzicom dzieci autystycznych, alergicznych, dzieci nadpobudliwych, ale i dorosłym ciepiącym na alergie, zespół jelita drażliwego, zaburzenia trawienia oraz wszystkim zainteresowanym związkiem istniejącym pomiędzy jelitami a mózgiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz